2012. július 1.

Stuck: Vettelnek meg kell tanulnia veszíteni

Sebastian Vettel és a Red Bull csapata jobban tenné, ha óvatosan dobálózna az olyan összeesküvés–elméletekkel, melyek szerint az FIA szándékosan azért küldte be a biztonsági autót az Európa Nagydíjon, hogy így keresztbe tegyen nekik – figyelmeztette a világbajnoki címvédőt és alakulatát a Német Autósport Szövetség elnöke, Hans-Joachim Stuck.

A német pilóta már több mint 20 másodperces, magabiztos előnnyel vezetett Valenciában, amikor Jean-Eric Vergne és Heikki Kovalainen balesete miatt a pályára küldték a safety cart. Dr. Helmut Marko, a Red Bull tanácsadója szerint ennek pusztán egyetlen oka volt, hogy lenullázzák a versenyzők között addig kialakult különbségeket.

Stuck szerint azonban figyelmeztette Vettelt, hogy a jövőben inkább gondolkodjon, mielőtt alaptalanul vádaskodni kezd, hiszen ezeket később sportszerűtlen viselkedésként fogják értelmezni – az ilyen megnyilvánulások pedig könnyen megharagíthatják az FIA-t.

„Sebastian Vettelnek meg kellene tanulnia, hogy hogyan kell szépen veszíteni” – nyilatkozta Stuck a német Eurosportnak. – „Egyértelmű volt, hogy törmelékek vannak a pályán, ami miatt fennállt a veszélye, hogy valamelyik autó defektet kap. Ebből a szempontból a biztonsági autó beküldése indokolt volt.”

Ugyanakkor Stuck szerint Vettel azon állítása sem igaz, hogy a biztonsági autó mögötti lassú tempó okozta a Red Bull RB8-as technikai meghibásodását.

„Nem hinném, hogy a safety car mögötti lassabb haladás műszaki hibát okozna, máskülönben az összes többi autó is megadta volna magát. Ha a Red Bull autója a biztonsági autó miatt túlmelegszik, akkor rosszul van megtervezve” – tette hozzá a korábbi F1-es pilóta.

1 megjegyzés: