2012. július 1.

Túlmelegedés okozta Vettel és Grosjean kiesését Valenciában

A Renault hivatalosan is megerősítette, hogy Sebastian Vettel és Romain Grosjean kiesését a múlt hétvégi Európa Nagydíjon a túlmelegedő generátor hibája okozta, ami miatt leállt a két versenyautó elektromos rendszere. Ám a francia motorszállító azt továbbra sem tudja, hogy miért melegedett túl a kérdéses alkatrész, így további vizsgálatokra lesz szükség.

„Alaposan átvizsgáltuk az alkatrészeket, és úgy tűnik, nem volt nyilvánvaló oka a meghibásodásnak, szóval további teszteket fogunk folytatni Viry-ben a tesztpadon, hogy szimuláljuk a körülményeket, és ismét leellenőrizzük azt, amit eddig kiderítettünk” – nyilatkozta Rob White, a Renault Sport F1 vezérigazgató-helyettese az Autosportnak.

Ugyanakkor White elárulta, a vizsgálat során kiderült, hogy a meghibásodásoknak nem volt köze a féltávnál pályára küldött safety carnak, sőt Vettel esetében a lassú körözésnek köszönhetően a motor még tovább is bírta, mint tette volna normál versenykörülmények között.

„Bizonyítékunk van rá, hogy a Sebastian autójában lévő generátor már a biztonsági autós periódus előtt is a túlmelegedés jeleit mutatta, de a lassú tempó egy kicsivel meghosszabbította az élettartamát.”

„Természetesen, mikor Sebastian újra versenytempóra gyorsított a probléma ismét jelentkezett, melynek eredménye jól ismert. Romain esetében a hiba nagyon hirtelen lépett fel, néhány körrel azt követően, hogy a safety car bejött a boxba.”

A soron következő silverstone-i Brit Nagydíjra a Renault néhány változtatást tervez a generátoron

„Több megoldási lehetőséget is vizsgálunk. Az első, hogy Silverstone-ban az ügyfeleink egy egészen más generátort használhatnak, vagy egy némileg módosított dizájnt kapnak.”

„Az is a lehetőségek között szerepel, hogy visszatérünk a régebbi specifikációjú, 2011-es generátor használatárhoz. Ezen kívül néhány mechanikai és hűtési megoldáson dolgozunk a csapatainkkal, esetleg változtatunk a motorelektronika vezérlési „térképén”, hogy a kigyorsítás ezáltal kevésbé legyen megterhelő az erőforrások számára.”

„Mindezen lehetőségeket Silverstone-ig ki fogjuk értékelni, plusz a pénteki edzésektől kezdve minden adatot megvizsgálunk majd, hogy lássuk, szükség van-e további módosításokra.”

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése