2011. október 10.

Japán Nagydíj: Sírni csak a Bajnoknak szabad

 

Micsoda hétvégén vagyunk túl! Sebastian Vettel újabb rekordot döntött meg: minden idők legfiatalabb kétszeres világbajnoka lett 24 évesen és 98 naposan a vasárnapi Japán Nagydíjon. Az egész akkor kezdődött, amikor a szőke német a pénteki első szabadedzés utolsó perceiben lesodródott a pályáról, és hiába próbált azonnal korrigálni, végül a szemközti gumifalnak ütközött. Bár a szerelői villámgyorsan rendbe hozták az autót, a második tréningen is indulhatott, Seb ezt intő jelnek tartotta: elmondása szerint nem koncentrált végig, és ezért meg is fizetett. Még jó, hogy csak szabadedzésről volt szó. A pénteki napon aztán a McLaren alakulata dominált. Mint ahogy szombaton, a harmadik tréningen is és a kvalifikáción futott gyorskörökön is látszott a McLaren gyorsasága. Úgy nézett ki, hogy talán idén először verhető a Red Bull. Csakhogy Sebastian a Q3-ban megfutotta a nap legjobb idejét, bár nem igazán tudni hogyan. Ismét azt tette, amit szokott: kijött, ment egy kört, a többiek pedig próbáltál utolérni. Habár most nagyon szoros volt… Button 9 ezredmásodperccel ment nála „rosszabb” időt… Ez tökéletes példa volt arra, hogy a fejlesztésekkel telepakolt autókban igen is a legfontosabb szerep a pilótáé, mert ezt az első rajtkockát, nem az RB7, hanem Vettel szerezte meg.  Ráadásul még egy pici hiba is csúszott a gyorskörébe, de még mindig Seb az, akin a különbség múlik.  Persze a Red Bull remek munkája is benne van, ugyanis az időmérő kezdete előtt 27 perccel érkezett meg az ugyanolyan fejlesztésű első szárny, mint amit Vettel rommá tört pénteken. Na, mármost, Seb gondolkodás nélkül saját zsebből fizette a szárny szállítatását, úgy, hogy erre senki nem kötelezte! Hány F1 megasztár vállalná ezt? Hamilton idén sokadszorra keveredett konfliktusba a pályán, most épp Webberrel és Schumacherrel, a brit állítása szerint megint nem ő volt a hibás.  Mondjuk, ahogy kinéz, Martin Whitmarsh azért se szólna rá, ha felgyújtaná a McLaren motorhome-ját….Hát ismét saját ostobaságának köszönhetően, csak a harmadik rajtkockát szerezte meg, mögüle Massa és Alonso indult. Mark csak a hatodik pozíciót érte el, mögüle a japánok sztárja Kobayashi startolt. Schumacher, Senna, Perov zárta az első tíz sorrendjét, bár ők nem rendelkeztek mért körrel a Q3-ban. Az időmérőn történtek alapján látszott, hogy Vettelnek nehéz dolga lesz, ha meg akarja szerezni harmadik suzukai diadalát.….

A futamon aztán ez be is igazolódott. Már a rajtnál. Jenson jobban kapta el a starot és támadta Vettelt, a német aztán meglehetősen határozottan leterelte a fűre a McLaren klasszisát.  A manővert a versenybírók is vizsgálták (miután Jenson bepanaszolta Sebet), ám végül sima verseny helyzetnek ítélték az esetet. A tempóvesztés miatt Hamilton megelőzte csapattársát, ahogy a Ferrari pilótái is egymással foglalatoskodtak. Az első kerékcserék a 12. körben különösebb gond nélkül lezajlottak.  Tíz körrel később a következő kiállásoknál Seb látogatása elhúzódott, ráadásul lassú kivezető kört ment, így Jenson megelőzte a németet. Lassan be lehetne venni a versenyek szokásos procedúrájába a Hamilton rongál momentumot. Ismét Massát találta meg a brit, mondjuk most „csak” az első szárnyból törött le egy darabka. Ennek hatására beküldték a SC-t, ugyanis a legrosszabb helyen hagyta el a légterelő elemet, közben pedig a hetes kanyart is tisztítani kellett Webberék esete miatt. A restart eseménytelenül történt. A harmadik cseréknél aztán Vettelt Alonso is megelőzte, ugyanis a fiatal bajnokot elég rossz ütemben hívták ki, beszorult egy hármas fogat mögé, és feltartották. Bár Seb tartotta Fernando idejét, előzéssel is próbálkozott, a spanyol szépen védekezett, aztán a lekörözésnél feltartották, így Alonso meg tudott lógni. A futam érdekessége volt, hogy az első három olyan közel autózott egymáshoz, hogy egy-egy kameraállásból egyszerre lehetett látni őket. Azért erre az évad során nemigen volt példa, mert Seb sokszor utcahosszal vezetett a mezőny előtt. A befutó így Button, Alonso és Vettel lett.  Márkatársa, Mark a negyedik, míg Lewis az ötödik. Schumacher és Massa a 6.-7. helyen ért célba. A pontszerzők sorát Pérez, Petrov és Rosberg zárta. Bár Sebastian a harmadik helyen zárta a számára kedves pályán való futamot, mégis ő aratta a diadalt, ugyanis megvédte világbajnoki címét: Sebastian Vettel 2011 Világbajnoka! Annak ellenére, hogy mindenki tudta, hogy megvédi a címét a német, mégis sikerült a fél világ szemébe könnyet csalnia a fiatal srácnak. Sebastian személyiségének a varázsát az adja meg, lenyűgöző tehetségén és elképesztő szerénységén kívül, hogy hihetetlen mértékben emberi reakciói vannak, és ezeket nem szégyelli megmutatni. Tudta ő is, hogy megvédi a címét, még úgy is, hogy a futamon a győzelemért harcolt, nem az 1 pontért… mégis a leintést követően a könnyeivel küszködve mondott köszönetet csapatának… A dobogón ugyan a vigyorgó Sebet láttuk már, de a mozdulataiban benne volt a végtelen öröm és szenvedély, a meghatódottság és az a tűz, ami minden idők legfiatalabb kétszeres világbajnokává tette őt.
Weltmeister 2010 – Weltmeister 2011
Olyan legendák soraiba emelve, mint Fangio, Prost, Senna, ugyanis Vettelen kívül csak 9 pilótának sikerült a címvédés. Suzuka egyébként is híres arról, hogy több versenyző itt szerezte, vagy védte meg a címét.

 A futamot követő interjúban aztán Seb kereste a szavakat, de végül belejött. Hihetetlenül mélyről, a szíve mélyéről mesélt a világnak az érzéseiről. Boldog mosolyán kívül a mindig őszinteséget sugárzó tekintetére most is érdemes volt odafigyelni. Mert az tanúskodott mind arról a küzdelemről, örömről, bánatról, meghatottságról, amit ez a fiatal srác átélt az évad során. Persze sokan legyintenek, hogy ilyen autóval könnyű volt címet védeni. Valahol igazuk van. De nem csak a mesterien kimunkált RB7-nek köszönhető ez a bravúr. Nem. Sokkal többről van itt szó. Egy 24 éves srácról, aki ámulatba ejti a világot, pedig állítása szerint ő csak beül az autójába és azt teszi, amit tennie kell, amiért él.   

   


„Nem tudom, hol is kezdjem, nyilvánvalóan ez egy hosszú és fantasztikus év volt, és a legjobb dolog, hogy még nincs is vége. Ma ismét erős eredményt értünk el, amivel meg is nyertük a bajnokságot, ez pedig fantasztikus. Ebben a pillanatban annyi dolog van, amit el akarsz mondani, de nehéz mindenre emlékezni, ezért egyszerűen nagyon hálás vagyok a csapat minden tagja számára. Egyedül nem tudtam volna ezt megvalósítani. Azt kell, hogy mondjam, ez pont olyan felkavaró, mint az első volt. Nehéz megtalálni a megfelelő szavakat.” – Sebastian Vettel

Suzuka előtt sokat beszéltek arról, hogy tavaly Vettel csak egyetlen egyszer vezette a tabellát, a legvégén. Így lett világbajnok. Idén a legelső verseny óta vezette, minden oka meglett volna arra, hogy a fejébe szálljon a siker és a hatalom mámora. De Vettel egész egyszerűen nem ilyen. Két lábbal áll a földön, és mindig ő volt az első, aki figyelmeztetett minket arra, a sikersorozatában, hogy még nem világbajnok. Már az. Ígérete szerint a hátralévő versenyeken sem lazít, harcol a győzelmekért, elvégre van még egy cím, amit meg akarnak védeni. Az osztrák csapat sikerének titka a csapategységben rejlik.  Ifjú kora ellenére hihetetlenül érett gondolkodású, koncentrációs képessége és munka morálja felülmúlhatatlan. És ezek mellett a vigyorgó német egyszerűen jó fej. Látni ezt abból is, ahogy a rajongóival viselkedik, ahogy interjút ad, ahogy a legelső mondatával a csapatnak mondd köszönetet a sikerért, vagy kér bocsánatot a hibáiért. Ismét: hány ilyen F1 megasztár van? Számomra ezek miatt (is) igazi világbajnok. Mert megmutatja nekünk az Embert a pilóta mögött. Mert Seb önfeledt vigyorával elhiteti velünk, hogy mi is a nagy csapat tagjai vagyunk.

"Annyi emberünk van. Nehéz lenne mindnyájukat megnevezni, de egy személy, aki igazán kiemelkedik ebben az évben, az az, akivel a legtöbb időmet töltöttem, az edzőm, Tommy Parmakoski, és családja Finnországban. Nagyszerű fiuk van, akinek nagy szíve van. Ő volt az első, aki véget vetett annak, hogy olyan dolgokon gondolkozzak, amik nem állnak az irányításom alatt.”

Igen Sebastian gondolkodás és életszemlélete igazán különleges. És mindezek miatt az F1 egyik legmeghatározóbb egyénisége, és épp ezért kivételes Bajnok. Immáron kétszeres…

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése