2011. október 9.

WRC: Francia Rally 2011

by: Melcsi

A pénteki nap Shakedown-ján a 3. szakasz előtti bemelegítést végezte a mezőny. Szokás szerint előmelegítették a gumikat és a fékeket. A gyakorláson a Räikkönen -Lindström páros előrébb végzett a norvég Henning Solbergnél, am ő valamilyen okból mégis a finn páros előtt autózott. Sajnos az esetnek ostoba baleset lett a vége, ugyanis, amikor Kimi meg akarta előzni Henninget, a norvég beletaposott a fékbe. Bár Räikkönen félelmetesen gyors reflexekkel van megáldva az ütközést már nem tudta elkerülni. Solberg elmondása szerint nem látta a finn DS3 WRC Citroënjét.
Az ütközéstől az ICE One Racing csapat autója megemelkedett, majd az árokba csúszott. Eltört a felfüggesztés és más problémák is felléptek az autóval kapcsolatban. A pénteki napot tehát fel kellett adniuk. Ez azért is fájdalom, mert az aszfaltos terepen Räikkönen egyre jobb időket autózott, a soron következő etapon pedig nagy valószínűséggel, jó eredménnyel zárt volna, főleg, hogy az él menők közül többen is problémával küszködtek.
A baleset utáni órákban úgy volt, hogy szombaton folytatják a versenyt, ám Kimi az időbüntetésre hivatkozva feladta a Francia Rallyt. Bár a csapat szerint az autót meg tudták volna javítani, a finn úgy látta, hogy az időbüntetés miatt nem lenne esélyük jó helyezést elcsípni, így már a péntek este hazautazott Svájcba. Páran – köztük a Citroën vezetősége is – kritizálták ezt a lépést, és értetlenül állnak Räikkönen visszalépése előtt. Egy picit nekünk is úgy tűnik, hogy Kimi ezúttal könnyen feladta, de lássuk be, nem tudhatjuk, hogy miért döntött így a finn ász.
Bár az ütközés utáni interjút elnézve nem igazán érdekelte az eset, de lehet, hogy csak szimplán utálta, hogy ismét interjúznia kell. J Räikkönen mellett Sebastien Loebtől is búcsút kellett venni pénteken, motorhibával küzdött hazai versenyén. A küzdelmet végül tehetséges csapattársa, Sebastien Ogier nyerte meg. Dani Sordo megszerezte a Mini legjobb helyezését, hiszen a második helyen kormányozta célba autóját. A bronzérmes helyezés a félgyári Citroën csapatban versenyző Petter Solbergé lett. Idei legjobb helyezését ért el Ken Block is: az amerikai Monster Fordjával a kilencedik helyen ért célba.
Az év második felében rá jár a rúd Räikkönenre: a RB támogatást vont meg, kizárták az ICE One Racinget (ezért a RB okolható), a francia versenyt pedig fel kellett adnia
Sajnálatos módon a konstruktőri versenyből az ICE One Racing kiesett, ugyanis a csapatot, mint tudjuk, kizárták. Az előírás szerint ugyanis kettő tengerentúli versenyen kell a csapatoknak szerepelniük, ám Räikkönen megtagadta az Ausztrál Rallyn való részvételt, így csak egy – Jordán Rally- ilyen versenyt tudott felmutatni. Bár Kimi a pilóták versenyében részt vesz, ez a hétvége nem hozott szerencsét a szőke finn-nek. A mezőny egy hosszú, háromhetes, pihenőt vesz, s utána a szezon utolsó előtti raliján, a Katalán Ralin (2011. október 21-23.) mérkőzik meg egymással. Ezen kívül még egy verseny lesz, a Brit Rally. Nos, jelenleg úgy tűnik, hogy a Jégember az idei szezont már letudta magában, annak ellenére, hogy még két verseny hátra van. A spanyol rallyn biztos ott leszünk, a FIA által kiadott nevezési listán ugyanis szerepel a finn páros. Az elmúlt hetek témája természetesen a Räikkönen kontra Williams eset. Mint tudjuk a finn látogatást tett a csapat groove-i gyárában, állítólag magánügyben. De milyen magánügye lehet egy F1-es világbajnoknak, egy F1-es csapat főhadiszállásán? Kimi mostani rally versenyén tanúsított „érdektelenségét” elnézve, és viszonylag pozitív nyilatkozatát az ügyről, lehetséges, hogy Jégember visszatalál az igazi sportjához, a Formula-1-hez. Lássuk be, a mezőnyre igencsak ráférne Iceman laza stílusa és mérhetetlenül nagy tehetsége, precíz és pontos vezetése és nem utolsó sorban hihetetlenül gyors tempója, nem véletlen, hogy távozása óta is sok versenyen az Ő nevéhez fűződik a legnagyobb tempó, vagy körrekord. Egyelőre csak találgatni lehet, amit én nem szeretnék. És ahogy Kimi is kérte, ne terjesszük a szóbeszédeket J Ahogy mindig, most is csak azt szabad elhinni, amit Kimi mondd nekünk. Minden más csak üres fecsegés. Minden esetre mi nagyon várunk vissza kedves Kimi…. J

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése