2012. január 18.

Az élcsapatok ellen küldik Räikkönent

Kimi Räikkönennel, Romain Grosjeannal és az ígéretesnek tűnő fékstabilizátoros felfüggesztésével "felszerelve" a Lotus Renault 2012-ben a Red Bull-lal, a McLarennel és a Ferrarival akar küzdeni, állítja a nagyfőnök.
Bár a 2011-es téli teszteken és az első két futamon úgy tűnt, hogy a Lotus Renault a szezon sötét lova lehet, az enstone-i csapat aztán gyorsan eltűnt a sűrűjében, nem fejlesztett jól, pilótát cserélt, végül "a senki földjén", a konstruktőri bajnokság 5. helyén zárta az évet.

A csapattulajdonos Genii Capital főnöke, Gerard Lopez szerint 2012 más lesz, Kimi Räikkönennel megerősítve újra magasabbra célozhatnak, a Red Bull, a McLaren és a Ferrari ellenfelei szeretnének lenni.
"Tavaly nagyon jól kezdtünk, de utána visszaestünk, amikor abbahagytuk a befújt diffúzorunk fejlesztését a szabályokat övező bizonytalanság miatt, na és persze Robert (Kubica) lesérülése sem volt ideális. Nem tartozunk a nagycsapatok közé, de a legjobb privát alakulat vagyunk, Kimivel együtt pedig világosak a céljaink, az első hárommal akarunk küzdeni. Kemény lesz, mert a nagyok az erőforrásaik és megvan a tudásuk" - mondta a luxemburgi üzletember.

A Lotus idénre teljesen lecserélte a pilótáit, kétéves távollét után sikerült visszacsalogatniuk a 2007-es bajnok Kimi Räikkönent, mellé pedig a tavalyi tartalékost, egyben GP2-bajnok Romain Grosjeant ültetik. Lopez szerint ez volt a legjobb döntés Nick Heidfeld, Vitalij Petrov és Bruno Senna tavalyi szerepeltetését látva. 

"Be kell vallanom, hogy a Kimi csatlakozásával kapcsolatos érdeklődés minket is meglepett. Tudtuk, hogy népszerű, de nem gondoltuk, hogy ennyire, nem számítottunk ilyen pozitív fogadtatásra. Persze nagyon örülünk, hogy velünk van, világbajnok, sok tapasztalatot hoz, gyors és nagyszerű fickó is."

"Amikor rájöttünk, hogy bár nagyon jó versenyző, de Nick Heidfelddel nem jutunk előrébb a bajnokság ötödik helyénél, akkor igyekeztünk a fiatal tehetségeket segíteni. Lehetőséget adtunk Bruno Sennának és persze ott volt Vitalij Petrov is, akivel amúgy azóta is szoros kapcsolatban vagyunk. De tudtuk, hogy szükségünk van egy tapasztalt pilótára, szóval ez lett Kimi, Romain pedig megérdemli az esélyt. Sajnos a Red Bull-lal ellentétben nekünk nincs egy Toro Rossónk, ahol a fő csapat felborítása nélkül próbálhatnánk ki a fiatalokat. Úgy döntöttünk, hogy Romainnek adunk lehetőséget, mert mára érettebb, 2011-ben megnyerte a GP2-t, úgy hisszük, jó munkát végez majd" - magyarázta.

Lotus a teljes pilótacsere mellett műszaki téren is radikálisat húz 2012-re, a csapat az idény slágerújításának címére is esélyes adaptív felfüggesztéssel készül, amelyet a riválisok máris igyekeznek lemásolni. Lopez ezzel együtt hangsúlyozza, hogy elsősorban nem a "csodafegyverre" építenek: "Mi úgy látjuk, hogy nem egyetlen elem teheti gyorssá az autót, hanem az egész csomag 

A csapatot érintő hír egyébként, hogy a névadó-főszponzor, a Lotus Cars anyacége, a malajziai Proton gazdát cserélt, a maláj állam egy magánbefektetőnek adta el el a mostanában nem nyereséges autógyárat. A hírek szerint maga Lopez is segédkezett az üzlet tető alá hozásában és egyes spekulációk szerint hamarosan át is veheti a konszolidációra szoruló Protontól a Lotust, egy kézben egyesítve ezzel a brit sportkocsigyártót és a Forma-1-es csapatot.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése