2012. január 28.

Kimi Räikkönen nem bánja, ha idén a középmezőnyben kell csatáznia

Kimi Räikkönen visszatérése a bejelentés pillanatától folyamatosan az F1-es híradások egyik fő témája, és a szezon közeledtével egyre többen találgatnak, milyen eredmények várhatóak 2007 világbajnokától.

A bejelentés előtt sokan azért kételkedtek a finn klasszis visszatérésében, mert két éve még azt hangoztatta, hogy csak győzelemre esélyes autóba ülne. Azóta természetesen némiképp megváltoztak a körülmények, és előbb a Williamsszel folytatott tárgyalásokat, végül a Lotus ajánlata mellett döntött. A Lotus bár jelenleg nem számít top csapatnak, de az mindenképpen elmondható, hogy okozhat meglepetést, főként egy Kimi Räikönnen kaliberű versenyzővel.

Räikkönen a hét eleji két napos valenciai tesztje után a BBC-nek úgy nyilatkozott, hogy nem jelent számára különösebb problémát, ha idén a középmezőnyben kell harcolnia.
"Ami a gyorsaságot illeti, kicsivel többre számítottam. Oké, Valencia nem a leggyorsabb pálya, de azért nagyjából elfogadható. Úgy gondolom, a középmezőnyben fogok harcolni. Ez azért nem egy nagy dráma. Nem különbözik majd a Ferrarinál töltött utolsó évemnél."

Sokan vélik úgy, hogy Kimi idő előtti távozása a maranellói istállótól leginkább annak köszönhető, hogy Fernando Alonso igen komoly pénzt vitt a csapathoz a spanyol óriásbank a Santander által, akik még Kimi szerződése miatt a következő évi fizetését is hajlandóak voltak kifizetni. Akkor úgy tűnt, a Jégember kissé megsértődött, ám mára a dolgot egyszerűen lezárta, és úgy nyilatkozott: "Nincs harag senkivel."

A finn a kétéves rali (illetve egyszeri Nascar) kalandja után (melyet a második évtől már saját zsebből finanszírozott) két évre írt alá a Lotusszal, ám továbbra sincsenek konkrétan meghatározott távlati tervei.

"A cél természetesen a világbajnoki cím. Jó hogy újra megpróbálom, de azért nem hajtom megszállottan, hogy egy második világbajnoki címet szerezzek. Alapból most két évig leszek. Jelenleg nincs semmiféle hosszú távú tervem, meglátjuk, hogy megy majd a Lotus. Ha az autóban jól érzem magam a már a kezdetektől fogva, akkor versenyképes lehetek. A versenyek nem hiszem, hogy nagyon különböznének (2009-től). Vettel erős volt már akkor is, bár most még jobb, de sok múlhat az állítható hátsó szárnyakon. A DRS-t még nem próbáltam, de KERS az volt Valenciában a 2010-es autóban. Ez csak annyit jelent, hogy egy-két gombbal többet kell nyomkodni.”
A fizikai felkészültségéről Kimi elmondta, hogy Valenciában nagyon jól érzte magát a két napos teszt után.

"Nem éreztem merevséget a nyakamban. Arra számítottam, hogy több problémám lesz a nyakizmaimmal, de valóban nem éreztem semmit. Próbáltunk minél jobban dolgozni, mint minden verseny előtt, de, hogy mi lesz, egyelőre még nagyon nehéz megmondani. Majd a teszteken meglátjuk milyen lesz az új autó, majd abból lehet kiindulni. Reméljük, hogy már a szezon elején jó autóval vághatunk neki a kihívásoknak, az nagyon szép lenne, de ha esetleg nem így lesz, akkor megpróbálunk folyamatosan fejlődni. A csapatnál minden adott egy jó kocsihoz, semmi sem hiányzik ahhoz, hogy egy jó autónk legyen. Mindenki nagyon lelkesen dolgozik annak érdekében, hogy jól szerepeljünk. A légkör kiváló, és sokkal hangulatosabb, családiasabb, mint egy nagy csapatnál. Nagyon rendes emberek vesznek körül, és nagyon élvezem.”

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése