2012. június 3.

Az FIA szabálytalannak minősítette a Red Bull padlólemezét

Az Formula-1 irányító testülete, az FIA szabályellenesnek találta a Red Bull idei versenyautójának padlólemezét, ami azt jelenti, hogy az energiaitalosoknak még a jövő heti Kanadai Nagydíj előtt módosítaniuk kell a kérdéses területet.

A Monacói Nagydíj hétvégéjén, három csapat – köztük a Ferrari, és a McLaren - is panaszt tett az FIA-nál, a Red Bull RB8-as hátsó részén, a padlólemezen kialakított lyukak miatt, sőt az is felmerült, hogy valamelyik rivális alakulat megóvja a verseny eredményét. Erre végül nem került sor, de felkérték a testületet, hogy pontosítsa a szabályokat.

Az FIA a Monacói Nagydíj hétvégéjén történő panaszok után újra felülvizsgálta a szabályokat, és pénteken este állást foglalt az ügyben. A testület már az összes csapatot értesítette döntéséről, mely szerint a padlólemezen kialakított lyukak illegálisnak minősülnek, illetve egyértelművé tette, hogy a Red Bullnak már a Kanadai Nagydíjra módosítania kell padlólemezét. Az indoklásban az FIA egy félreértéssel magyarázza a pontosítás utáni újabb döntést, mégpedig, hogy szabályzat ugyan nem tiltja ezeket a lyukakat, ám egyéb technikai vonatkozásokból következtetni lehet arra, hogy az ilyen megoldások nem megengedettek.

„Miután Monacóban számos vita folyt erről, melynek során egyértelművé vált, hogy bizonyos félreértések történtek, ezért úgy érezzük, fontos egyértelműen tisztázni, hogy semmiféle körülzárt nyílás nem helyezhető erre a területre.”

„Azzal érveltek ( a Red Bull) hogy mivel a szabályzat konkrétan nem mondja ki, hogy nem lehet lyukakat elhelyezni erre a területre, ezért a megoldás engedélyezett kell, hogy legyen.”

„Nem értünk egyet ezzel a nézettel, és úgy gondoljuk, hogy ezek a nyílások nem lehetnek ott. Ha engedélyezett lett volna, akkor a Technikai Szabályzat 3.12.5-ös cikkelyének második paragrafusa teljesen felesleges lenne” – állt az FIA állásfoglalásában.

Mivel a Monacói nagydíj után egy csapat sem óvott, ezért a mostani döntés nem befolyásolja a Red Bull eddigi eredményeit, ám a következő versenyre módosítania kell az RB8-asok padlólemezét.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése