2012. június 7.

Räikkönen: A gumikezelés is része a versenyzésnek

A Pirelli abroncsai hetek óta folyamatos témát szolgáltatnak a Formula-1-ben, de sokak szerint ahogy a csapatok minél jobban megértik működésüket, úgy szépen lecseng majd ez is, a kritikák pedig elhalkulnak. Kimi Räikkönen azok közé a versenyzők közé tartozik, akiknek eddig sem okozott túl nagy fejfájást a gumik gyorsan változó tulajdonsága, és bár a hétvégi versenyre való felkészülés egyik különösen nagy kihívásának találja ezt a területet, de véleménye szerint a gumikezelés is része a versenyzésnek.

A Lotus F1 Team bizakodva készül a hétvégéi Kanadai Nagydíjra, hiszen a napokban már többször hangoztatták, hogy az alacsony leszorítóerőt igénylő pályákon különösen erősnek kell lennie az E20-nak. Kimi Räikkönen most a várható nehézségekről is beszélt:

„A montreali pálya különösen nagy kihívást jelent, mert a tapadás egy körön belül is sokat változik” – ecsetelte Kimi, és mindehhez még hozzájön a kanadai időjárás, ami a finn szerint a beállításoknál további komoly kihívások elé állítja a mérnököket, hiszen idén ez nagyban befolyásolja a Pirelli abroncsok megfelelő működését.

„A pálya különböző típusú aszfaltokból áll, ezért meg kell találni a jó beállítást, és meg kell érteni, hogy a különböző típusú aszfalton hogyan működnek az abroncsok. Az évek során a legkülönbözőbb időjárási körülményeket láthattuk Kanadában, és idén a hőmérséklet és a gumik kapcsolata további fontos része lesz a hétvégének. Ez egy gyors pálya, így kiemelt szerepe lesz a gumiknak, a fékeknek és a tapadásnak.”

Ebben a szezonban a Pirelli már számtalan kritikát kapott, Räikkönen azonban nem tartozik az olasz márka kritikusainak táborába.

„A Pirelli abroncsok nekem jól fekszenek. A stratégiákat a mérnökökkel együtt dolgozzuk ki, és a lehető legjobb döntéseket igyekszünk meghozni. Néha ez jobban sikerül, máskor pedig kevésbé. A Kínában megszerzett eredményünket követően a bahreini időmérő után talán csak néhány rajongó adott volna esélyt nekünk. De a versenyen aztán megmutattuk, hogy kifizetődik a döntésünk. Ez is a verseny része.”

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése