2011. szeptember 5.

Spa királyának története...- ahogy én láttam Kimit

Ha Spa-Francorchamps, akkor egyértelműen Kimi Raikkönen! J

Négy év. Négy győzelem. Egy ember. A Jégember. A Forma-1 egyik legnagyobb tehetségének kikiáltott, finn Kimi Räikkönen!
A Jégember a 2004-, 2005-, 2007-, 2009-es futamokon diadalmaskodott ezen a pályán.  A 2008-as versenyen egy kör választotta el a futamgyőzelemtől… L
A 2004-es idény nem kezdődött jól Kimi számára, az első három versenyen kiesett, Angliáig nem is tudott dobogóra állni, itt a második helyet érte el. Aztán újabb kiesések következtek, de Spa-ban Kimi megmutatta, hogy kell finn hidegvérrel 10. rajthelyről megnyerni egy versenyt.  Már az első körben az egyik Bar Honda –Sato- nekiütközött Webbernek, amiből aztán kicsúszások és további ütközések lettek. Így a biztonsági autó fél kör után a pályán volt. Kimi abban a fél körben 5 helyet jött fel, bravúros előzéssorozatot bemutatva. A futam során több balesetet is láthattunk, de Kimi remekül versenyezve feljött a második helyig. Alonso vezető helyről kicsúszott és megpördült, majd a kavicságyban kötött ki.  A két Ferrarinak pedig esélye sem volt utolérni a Jégembert. A fiatal finn 3 másodperccel verte meg az évadot uraló Schumachert, így Spa-ban a 25 éves srác megszerezte második győzelmét. Jellegzetes szerény féloldalas mosolyával elnyerte a közönség szeretetét és szimpátiáját is.
 A Jégember első diadala Spaban
A 2005-ös szezonra az előző évhez képest javult a McLaren megbízhatósága. De koránt sem volt annyira megbízható, mint a Renault. Ebben az idényben Kimi sokat küzdött motor és más elektronikai hibákkal. Többször motort kellett cserélniük, aminek persze büntetés lett a vége, így Räikkönent sokszor a technika taszította le a dobogóról.  A szezon érdekessége, hogy pont a motorcserés visszasorolásnak „köszönhetjük” a Jégember legemlékezetesebb diadalát, amit Japánban aratott, ahol a McLaren szezonbéli negyedik cseréjének hatására, csak a 17. helyről rajtolhatott! És újabb bravúros előzéseket bemutatva elsőnek intette le a kockás zászló. Kettő nagydíjjal Kimi fantasztikus japán győzelme előtt Spa-ba látogatott a mezőny. A fiatal finn ezúttal a második helyről rajtolhatott az esős futamon. Az Adrian Newey féle MP4-20 elnevezésű autót a Jégember erőlködés nélkül irányította a belga pályán. Ami köztudottan igazi bátorságpróba gyors, sodrós kanyarjaival és változékony időjárásával. Nedves aszfaltról rajtolt a mezőny, de a pálya folyamatosan száradt.
Kimi tartani tudta az első helyen autózó Montoya idejét és tempóját, és a második depózás során megelőzte a kolumbiait, aki 4 körrel a vége előtt lekörözésnél ütközött és ki is esett. Természetesen idén sem volt izgalomban, hiány Belgiumban. Fisichella nagy balesetet szenvedett az Eau Rouge kanyarban, ami miatt a Safety Carnak be kellett jönnie.
Bár 2005-ben nem kellett annyit küzdenie a Jégembernek az első helyért, mint tavaly, Kimi megérdemelten nyert ismét a Spa- Francorchamps-i pályán. Az egyik legnehezebb versenyként emlegetett belga pálya kivételes képességeket követel. És ahogy az eredmények mutatják, Kimi Räikkönen kivételes versenyző.

Kimi második diadala belga földön
Monza, 2006. szeptember10-e. Az Olasz GP díjkiosztó ünnepsége. A futamot Schumacher nyerte, másodikként Räikkönent intették le, meglepő módon Michael felhúzta maga mellé a finn versenyzőt a dobogón. Pár perccel később a Ferrari sokkolja a világot, ugyanis a sajtótájékoztatón bejelentik: a német világbajnok visszavonul az év végén, helyét a 27 éves Kimi Räikkönen veszi át! A Jégember öt küzdelmes évad után búcsút vett az ezüst-fekete álomtól.
Az autó megbízhatóságát tekintve a Ferrari remekelt, Kimi a 2007-es szezonban csak kettő versenyt nem tudott befejezni. Milyen jó lett volna ez a megbízhatóság a McLarennél… Bár itt is akadtak gyengébb versenyei, Kimi az évad felénél megrázta magát és csodálatos győzelmi szériát mutatott be.  Ez egyik ilyen győzelme a belga pályán köszöntötte a finn versenyzőt. Az időmérőn rendkívül kiélezett volt, de egy hajszállal-17 ezreddel- Kimi megelőzte csapattársát, Massát. Így a Jégember számára olya kedves pályán most először indulhatott pole pozícióból.
 Legelső Spa-i pole pozició
A futamon aztán a brazil végig Kimi nyomába haladt, ám megelőzni nem tudta őt. Räikkönen ismételten diadalmaskodott Spa-ban.  Harmadszorra egymás után. Erre korábban csak három legendás világbajnok volt képes, Jim Clark, Ayrton Senna és Michael Schumacher.  Ez a győzelmi széria tökéletesen bizonyítja, hogy Kimi milyen ligába tartozik...
Kimi kétszer a McLaren színeiben diadalmaskodott Belgiumban, 2007-ben a Ferrarval folytatta győzelmi sorozatát
Kimi Räikkönen ez  a 28 éves nagyon csöndes finn fiatalember lett 2007. év világbajnoka. A legelső évében az olasz csapatnál.  Abban az évben, amiről azt hiszen nagyon sokat fognak még beszélni.
Számomra Spa igazi győztese a Jégember
A 2008-as belga futam nekünk, Kimi szurkolókak egy gyenge pont. Kimi a negyedik helyről rajtolva körök alatt feljött az első helyre. Ismételten megvillantva remek előzési technikáit. Végig vezette a versenyt, ám az utolsó 3 körben erősen elkezdett esni az eső. A száraz pályára való gumikon nagyon csúszkát már Kimi,így Hamilton előzni próbálta, de nem szabályosan, hiszen a célegyenesre fordító kanyart levágta. Ezért visszaengedte maga elé a finnt, de a célegyenes végénél bevágott elé. Nemsokkal később Kimi a vizes aszfalton kicsúszott és a falnak csapódott egy körrel a leintés előtt. A futamot Hamilton nyerte, de az FIA megbűntette,így helyét Massa vette át.
A Ferrari megbízhatósága a 2009-es évre eltűnő félben volt. Az évad első felében sokszor nem jött ki a lépés a finn világbajnoknak. A Hungaroringen aztán Valenciában végre dobogóra állhatott. Egy héttel később pedig Kimi számára oly sok kellemes emléket idézőSpa-Francorchamps következett. Kimi ezúttal a hatodik helyről várta a rajtot. Ott aztán megvillantotta remek versenyzői stílusát és bár a pályát egy kicsit elhagyta, de három pozíciót jött fel fél kör alatt, az Eau Rouge-ból kijőve pedig már támadta és meg is előzte a második helyen autózó Heidfeldet. Egy kör alatt négy szenzációs előzést hajtott végre! Szép volt Kimi! A nagy hármas balesetnél kicsúszik Lewis, Algersuari és Button is, a biztonsági autó 4 kör után engedi  el a mezőnyt.
Kimi az Eau Rouge utáni emelkedőn az egyenesben körbeautózza Fiscot, és többet nem is engedi ki kezéből az első helyet. Bár Fisco szépen tartja Kimi tempóját, visszaelőzni nem tudja. Még akkor, sem amikor a 30. körben együtt depóznak. Így Kimi Räikkönen negyedszer is meghódította Belgiumot. A finn versenyző jó barátja, Sebastian Vettel a 8. helyről indulva a 3. helyen zárta a versenyt. Sok szép előzést bemutatva a mezőny két legtehetségesebb pilótája végre együtt ünnepelhetett a dobogón. Kár, hogy nem láttunk ilyen fenomenális pillanatot többször az évad folyamán…
Kimi és Sebastian az F1 két legmeghatározóbb egyénisége

2009 után a Jégember elhagyta a Formula-1 világát, hogy új álmokat valósítson meg.
 Kedves Kimi! Hiányozni fogsz nekünk! A szolid vigyorok egy - egy futamgyőzelem után. A lazaság, amivel igyekezted palástolni a dühöt, csalódottságot a rosszul sikerült futamok után. Nos, Jégember sok sikert a rally világához! Itt, veled egy korszak lezárult, de mi rajongók mindig emlékezni fogunk a sikereidre. 2007 Formula-1 Világbajnokára!
"Ennyi volt. Az én történetem a Ferrarival múlt vasárnap véget ért, Adu Dhabi-ban. Örülök, hogy lehetőséget kaptam az álmom megvalósítására, de a jövő már új kihívásokat rejt. Az biztos, hogy nagyon sok szép emlékem fűződik Maranellohóz. Az elmúlt három évben sok versenyt nyertem, valamint 2 konstruktőri címet is megnyert a csapat. Sok barátot találtam a Ferrarinál, akikkel sok szép pillanatot megéltünk. Már kilenc éve versenyzek a Forma1-ben. Még mindig versenyeket és címeket akarok nyerni. De én csak akkor maradok, ha találok egy olyan csapatot, aki tud egy versenyképes autót adni nekem, hogy harcba szállhassak a győzelemért. Meglátjuk majd mi fog történni az elkövetkező hetekben. " Kimi Räikkönen

2009 Belga Nagydíj: Örökké imádunk Kimi :) <3 

 By: Meli (Basi 87) 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése