2011. szeptember 4.

Kanadai Nagydíj: Tengeren túli őrület, esővel fűszerezve....



 Hm, Kanada eddig sem volt a kedvencem, és azt hiszem ezek után már nem is lesz az. Az első szabadedzésen Vettel „gyengélkedett” a harmadikon pedig Webber nem is indult. A Q1 és a Q2-ben a két Ferrari magára talált, de a Q3-ban Seb szokás szerint villantott. Nem viselte meg, hogy egy nappal korábba ismét összetörte Red Bullját. J Tehát az időmérőt ismételten Seb nyerte, Mark pedig negyedik helyre hozta be a másik Red Bullt. Hétből hat pole pozíció! Szép sorozat Seb! És persze az sem elhanyagolható, hogy idén az összes futamon Red Bull indult az első rajtkockából!
Szakadó esőben, biztonsági autó vezetésével rajtolt a mezőny. Személy szerint én ezt már baljós előjelnek tekintettem. A pályán állt a víz, közben szakadt az eső, a safty car pedig lendületesen körözgetett a versenyzők előtt. Vajon, ilyen versenyzésre alkalmatlan időben tényleg el kellett volna engedni a mezőnyt? ?  Őszintén szólva nem szeretnék nagy futamelemzést tartani, azt a nálam okosabbak már megtették. J  De van pár momentum, ami mellett nem mehetek el szó nélkül.  Például, amikor Lewis a 7. körben nekivágódott a boxutca falának, amikor Buttonnal csatáztak.  Na, most pár perccel később Niki Lauda élő adásban ezt mondta: „Komplett őrült” és meg kéne büntetni, „mielőtt megöl valakit”. Hát ez a gondolat inkább a Monacói Nagydíjra lehetett volna érvényes. Ugyanis ebben az esetben Jenson volt a hibás, miatta esett ki Hamilton. Aztán a 37. kör tájékán kiesett Alonso is. Természetesen Jenson épp ott volt, konkrétan összeütköztek…  Button ott folytatta az őrült, szabálytalan száguldást, ahol Lewis abba hagyta kettő héttel ezelőtt. Persze, Jensont megbüntették, csak épp nem az miatt, amiért kellett volna. Közben a biztonsági autó ki-be járkált a pályán, lassan be is szállhatott volna a versenybe, amennyi időt kint töltött… Aztán jött a 2 órás szünet. Hihetetlen, hogy a sportfelügyelők hagyták ezt. Réges régen le kellett volna inteni a futamot. De nem, had szenvedjenek a srácok az esőben….  Az  ismételt újra indítás után Jenson továbbra is üldözi Vettelt, átgázolva azokon, akik előtte vannak, bár Mark hibájából mellette könnyen el lehetett menni.  A kaotikus verseny utolsó fél körében aztán Sebastian egyik hátsó kereke lecsúszik a tökéletes ívről a vizes részre, a Red Bull megtáncol alatta, Jenson pedig meg tudja előzni. Így a befutó: Button, Vettel, Webber. Negyedikként Schumacher jön, őt Petrov és Massa követi.
Volt arról szó, hogy Button kanadai győzelme a sport történetének legnagyobb győzelme. Természetesen ezt a McLaren főnöke állította… Ki más?
Őszintét? Ez egyáltalán nem így van.  Ugyanis a biztonsági autó négyszer vette el Seb szépen kiépített előnyét. Ugyanis Jenson etikátlan módon, szabályokat nem figyelembe véve rodeózott a pályán…. Érdekes módon a leintésnél még vizsgálta az FIA kétszeresen is ráadásul! És nem kapott büntetést! Ez hogy lehet??? Mielőtt még azzal jönne valaki, hogy azért vagyok felháborodva, mert nem Seb nyert, elárulom, nem így van.  Csak én naivan azt hittem, a szabályok mindenkire vonatkoznak. Bár ennek ellentétére tökéletes bizonyíték a Schumacher érában történt győzelmek egy része… Szóval, hogy lehet megúszni kettő büntetést? Az utóbbi két verseny alaposan felforgatta a kedélyeket, mivel mind a két esetben a McLaren körül voltak gondok. Gondok? Természetesen az etikai szempontra gondolok Egy ilyen nagy múlttal, s több vb címmel rendelkező csapat, hogy süllyedhet idáig?  Whitmarsh agyon dicsérgeti a pilótáit, miközben őket meg minden futam után vizsgálja a Nemzetközi Szövetség. Érdekes ellentét…
Tartsatok ismét elfogultnak, de megint azt gondolom ez is egy ajándék győzelem volt.  Az FIA-tól, a biztonsági autótól… Természetesen elismerem, h Seb hibázott. Ha az utolsó körben nem csúszik meg, megnyerhette volna a versenyt. A több mint 4 órás, esős, kaotikus versenyt. Persze itt nincsen, ha ez lett volna…  Én úgy gondolom, hogy azért ez remek teljesítmény Vetteltől. Nem esett szét fejben, az extrém körülmények között. Persze itt jön a Vettel ellenesek szövege: jah, nem bírta a nyomást, hibázott. Szerintem nem ezért hibázott. És ha már a hibáknál tartunk, az élmenőkkel ellentétben egyszer hibázott. Igaz, hogy ez fájdalmas volt. Én úgy látom, hogy a verseny igazi győztese Sebastian Vettel. És nem azért, mert Vettelről van szó. Hanem a fent említett okokból: 4órán, 68 körön át vezette a verseny. Igaz, hogy az számít, ki vezet az utolsó méterekben, de lássuk be úgy megnyerni ezt a futamot, hogy csak fél körön vagy az első nem nagy dicsőség*….
 A Száguldó Cirkusz következő állomása Valencia lesz. Ismét egy spanyol fiesztát láthatunk Vettel módra? Valószínűleg igen... :)
 /*szabálytalanságokat-amiket Jenson elkövetett- figyelembe véve/
By: Meli (Basi87)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése