2011. szeptember 18.

A valós történet: Räikkönen, Williams és Sutil...

A következőkben a neves újságíró és blogger, Joe Saward mondja el a véleményét a Williams körül kialakult helyzetről.



"Nagyon sokat beszéltek Kimi Räikkönen Williamses látogatásáról az elmúlt napokban. Nem kérdés, hogy a találkozó megtörtént, az már inkább, hogy mikor. Valószínű, hogy az eseményre nem a napokban, hanem a Belga és az Olasz Nagydíj közötti hetekben került sor. Az állítás, hogy ez egy privát látogatás volt, teljesen hiteltelen. A Williams versenyző(ke)t keres a következő évre, és ez egy megfelelő időszak ilyen jellegű tárgyalások lebonyolítására. A tény, hogy nem csak Räikkönen volt az egyetlen szokatlan arc Groveban, még inkább alátámasztja ezt."
"Kétségtelen, hogy a Williams döntés előtt áll azzal kapcsolatban, hogy mit tegyen. Megtarthatnák Rubens Barrichellot is, de a kapcsolat nem alakul könnyen közte és a csapat között, ráadásul a pályán sem túl sikeres az együttműködés. Pastor Maldonado maradni fog, köszönhetően annak, hogy hatalmas szponzorpénzt hoz a PDVSA révén. Az üzlet talán függhet Hugo Chaves, Venezuela elnökének a jövőjétől, de egyelőre biztosnak tűnik Maldonado helye. Így a Williams pénze is biztos."
"Sutil gyors, de nem éppen a technikai képességeiről híres (ahogy Maldonado sem), de rendelkezik azzal a bónusszal, hogy a Medion révén szintén pénzt hozna a csapathoz. A kínai Lenovo nem rég vette meg a Mediont, és a cég átszervezése még nagyobb Forma-1-es szerepvállalást tartogat. A Lenovo felvette Gianfranco Lanci-t, az Acer korábbi vezérigazgatóját, hogy tanácsadóként segítse a vállalat lakossági PC üzletágát. Lanci Torinóból érkezett, és a Texas Instrumentsen (TI) belül mászott fel a ranglétrán, és 1997-ben lett az Acer olaszországi ágazatának a vezetője, amikor a TI és az Acer egyesült."
"Három évvel később már az Acer Európa elnöke lett, és neki köszönhető az, hogy a Prost Gand Prix Ferrari motorjai Acer név alatt futottak. Miután a Prost végleg lehúzta a rolót, az Acer a Ferrari partnere lett. Lanci irányította az egész üzletet, de nem rég elhagyta a céget. Ezek után arra fog koncentrálni, hogy a Lenovo sikeresen integrálja a Mediont."
"Egy motivált Kimi ütőképes fegyver lenne a Williamsnek, mely csapat a teljes szélcsendben szenvedett idén, és az utolsó helyen áll a stabil csapatok között. Azonban Kimi nem hozna pénzt, ami egyben azt is kockáztathatja, hogy az istálló további szponzorokat győzzön meg."
"A csapat az újraépítés fázisában van.  A Williams egy teljesen új technikai személyzetet vett fel, és annak ellenére, hogy sokan megkérdőjelezik Mike Coughlan vezető pozícióját, ahhoz nem férhet kétség, hogy Coughlan tervezett pár tisztességes autót az évek során. Az új aerodinamikust, Jason Somerville-t nagyra tartják, és Mark Gillan biztos kezekkel rendelkezik ahhoz, hogy a tudományokat a motorsportban alkalmazza. A Williams megállapodott a Renault-val, ami azt jelenti, hogy a következő évben újra a középmezőnyben fog harcolni, nem a jelenlegi összevisszaságban. A csapatot egy jó vezetés tudja ismét erős alakulattá tenni. A siker pénzzel jár a Forma-1-ben, így a csapat célja, hogy minél előrébb végezzenek a konstruktőrök bajnokságában."
"Kimi két évvel ezelőtt hagyta el a Forma-1-et, mert valami mást akart csinálni. Két szezont futott a WRC-ben, és nem túl erős benyomást keltett, majd beugrott a Nascarba, mely szintén egy hibás döntésnek bizonyult. A jelek alapján arra lehet következtetni, hogy egyre többet gondol a visszatérésre, már ha lehetősége lesz rá. Még csak 31 éves, de az az érdektelenség, melyet utolsó évében mutatott a Ferrarinál, nem keltett jó benyomást. Olyan érzés volt, mintha elérte volna a célját – megnyerte a világbajnokságot -, és nem volt motivált, hogy még egyet nyerjen. Visszatérni a Forma-1-be mindig nagy kihívás, amint azt láthattuk például Nick Heidfeld esetében is, akit Räikkönen helyett választott a Renault a sérült Kubica helyettesítésére."
"Vitatható, hogy vajon Kimi lenne-e a megfelelő ember arra, hogy levezényelje a Williams újjászületését. Azonban egy dolog biztos: jó lépés lenne."

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése