2011. szeptember 4.

Európa Nagydíj: Német mesterhármas spanyol földön

Üdvözlet Valencia! Úgy gondolom, hogy egy jó hétvégén vagyunk túl. Emlékszünk még a tavalyi futamra? Nos, ahogy Simon István írja remek könyvében (Száguldó Cirkusz 2010): „Sebastian Vettel jött látott és győzött Valenciában.” Idén kb. ugyan ez volt a szituáció. Ismét a címvédő diktálta a tempót, ezzel behúzta második valenciai, és idei hatodik győzelmét! Szép volt Bajnok! Úgy tűnik a Red Bull alakulata idén verhetetlen időmérőn. Ha nem Seb, akkor Mark diadalmaskodik. Valenciában Sebastian Vettel megszerezte idei hetedik pole pozícióját, csak így tovább.  A második helyről márkatársa, Webber indult, míg a második sorból Lewis és Fernando rajtolt. Massa és Button pedig az 5.-6. helyről vághatott neki a futamnak.

Már a rajtnál meglógott Seb, és a mezőny többi részében sem volt fennakadás. Leginkább Mark és Fernando csatája szolgáltatta az izgalmakat. A kettőjük históriája a 21. körben kezdődött, a mikor is Alo megelőzte a pályán Markot. Aztán a RB egy körrel hamarabb cserélt kereket, így visszaszerezte a 2. helyet a Ferraritól. Csakhogy harmadszor ez nem jött be, ugyanis Fernando három körrel többet ment Webber előtt, mielőtt kereket cserélet volna, így simán visszajött Mark elé. Olyannyira, hogy a 38. körig lépést tartott Sebbel is. De a címvédő ezúttal nem hibázott. S miután felkerültek a közepes keverékű gumik a Red Bull előnye rohamosan 5, 7, 9, 12 másodperc lett. Eközben Lewis elautózgatott a pályán. Az eléggé pocsék rajt után a boxban ugyan visszavette Massától a negyedik helyet, de ezen kívül mást nem igen tett. Nem tudta tartani a lépést az első hárommal. Vettelt legközelebb a leintésnél láthattuk, majd akkor, amikor suhancos vigyorral, diadalittasan emelte magasba valenciai, első helyezettnek járó díját. Immár a másodikat. Ezek mellett Vettel megfutotta a leggyorsabb kör, így a Bajnok pole poziciójával, futamgyőzelmével és leggyorsabb körével elérte a Forma-1 mesterhármasát. Másodikként  Fernando, mögötte Mark érkezett be. Lewist negyedikként, Massát ötödikként intették le.  A hétvége másik csalódása Jenson a hatodik helyen vánszorgott be. Ugyanis Lewishoz hasonlóan Button sem mutatott semmi érdemi munkát a pályán. A McLaren önmagukhoz képest szinten alul teljesítettek Valenciában. A futam érdekessége volt, hogy senki nem esett ki.
 Az FIA új szabálya, miszerint nem lehet átprogramozni a motorelektronikát szombatról vasárnapra, nem titkolt módon a Red Bullt volt hivatott visszafogni. Na, most a vége az lett, hogy a Red Bullnál köszönik szépen teljesen jól vannak...
By: Meli (Basi87)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése