2012. március 15.

Vettel sikeréhsége semmit sem csökkent

A Formula-1 legfiatalabb kétszeres világbajnoka, Sebastian Vettel még éhesebb a sikerre, és az Ausztrál Nagydíj előtt pár nappal arra figyelmezteti riválisait, hogy számára az idei cél a harmadik világbajnoki cím megszerzése.

Vettel elmondta, hogy tavalyi egész éven át tartó dominanciája sem halványította el azon vágyát, hogy egy újabb címet szerezzen idén, és nem tagadta, hogy csalódott lesz, ha nem sikerül a címvédés.

„A cél mindig az, hogy megnyerjem a világbajnokságot, és miután megnyertem az első világbajnoki címet, az sok szempontból megkönnyebbülés volt, mert bebizonyítottam magamnak, hogy meg tudom csinálni – és ez sokkal fontosabb, mint bármi más, mert ez olyan valami, amit már senki sem vehet el tőlemˇ- nyilatkozta Vettel Ausztráliában, a St. Kilda strandon a Red Bull promóciós rendezvényén.

„Mindent összevetve nagy megkönnyebbülés volt, de ez nem jelenti azt, hogy nem érdekelne, mi lesz ezután. Éppen ellenkezőleg – tudom jól, hogy minden kezdődik előröl, mindenki a nulláról indul ismét, és én ismét szeretném megcsinálni természetesen. Szóval még sohasem tettem fel magamnak a kérdést, hogy meg akarom-e újra csinálni, vagy hogy miért is vagyok itt. Semmi sem változott. Én még mindig ki vagyok éhezve, és még mindig idegesít, ha valakinek jobb a tempója nálam, és ez biztos, hogy jó dolog.”

„Egy napon mindenkit legyőznek, és ez nem a nap miatt különös, hanem azért, hogy képes vagy-e visszatérni. Semmi baj sincs azzal, ha veszítek, mert rengeteg verseny van, és az egyetlen, aki a legkövetkezetesebb hozza a formáját, az érdemli meg a világbajnoki címet.”

Vettel riválisaihoz hasonlóan úgy véli, hogy az erősorrend jelenleg még teljesen tisztázatlan, és nem bolond, hogy elhitesse magával, hogy az idei évben is garantált a sikere.

„Értelmetlen lenne arra gondolni, hogy soha semmi sem lesz rossz. Azt hiszem, annak alapján amit eddig láttunk, és amin már túl vagyunk, elég okos lennék, ha meg tudnám mondani, hogyan tovább. Hogy őszinte legyek, az elmúlt pár évben, vagy ha csak az előző évet is nézzük, biztos, hogy nagyon jó szezonunk volt, de még akkor is voltak olyan versenyek, ahol úgy éreztem, jobban is lehetett volna csinálni, és más versenyeken sikerült is jobban csinálni. Ilyen az élet.”

„Soha sem tudhatjuk, mi fog történni, és őszintén szólva kissé unalmas is lenne, ha tudnánk. Azt hiszem, az emberek fele nem lenne itt, ha az eredmény előtt tudná, mi fog történni.”

"Nagy dolog ez, különösen ebben az évben, amikor valóban nem tudjuk, hogy ki hol áll, és úgy néz ki, a csapatok nagyon közel vannak egymáshoz, szóval lehet még néhány meglepetés. A Lotus nagyon erős volt a teszteken, mi őket oda várjuk, és már csak pár nap, hogy többet is tudjuk.”

Vettel kissé idegesen hagyta el Barcelonát, az utolsó tesztnapot követően, mivel sebességváltó probléma miatt nem tudta végigvinni a tervezett programot, ám meg van arról győződve, hogy nincs a Red Bullnak megbízhatósági problémája a szezonnyitó előtt.

„Szerettem volna kicsit többet tenni az utolsó napon, de a megbízhatósággal nincs katasztrofális probléma. Kicsit rosszabbak tűnik, mint amilyen valójában. Természetesen meg kell érteni, hiszen ez egy új autó, a téli tesztek éppen erre vannak, hogy ha van valami probléma, vagy néhány adat nem olyan, ahogy azt szeretnénk, akkor nyilvánvaló, hogy az óvatosság miatt meg kell állni, és ellenőrizni azokat – és ez időt vesz igénybe. Az autó alját, vagy a különféle alkatrészeket vesszük, nem egy pillanat alatt lehet hozzáférni. Ez nem ennyire egyszerű, ezzel időt veszítünk, ami kellemetlen, de ez van. Szerettem vonna összességében több kört megtenni, de az ilyen kérdésekre mindig megtaláljuk a megoldást, mégpedig elég gyorsan, és nyilván ez kihat az aznapi munkánkra.”

"Itt már minden beállításnak kész kell lenni, és majd meglátjuk, hogyan dolgoztunk. Ahogy minden élvben, az autók építésének vannak korlátai, és próbálgatunk kicsit többet kihozni belőle, különösen, ha a szabályokban nincs jelentős változás. Kicsit megpróbáljuk a határokat kitolni, mert hát ez az F1 - de az autók a szabályok alapján kell, hogy épüljenek, melyek időről időre változnak."

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése